Het Amerikaans presidentschap: van Truman tot Trump

Het Amerikaanse presidentschap

Cursusbeschrijving

In 2016 werd Donald Trump tot de 45e president van de Verenigde Staten gekozen. Sindsdien is het Amerikaanse presidentschap, misschien wel meer dan ooit tevoren, dagelijks in het nieuws. Of het nou gaat om binnenlandse politiek, zoals de strijd met de Democraten en het Mueller-onderzoek, de internationale betrekkingen zoals bijvoorbeeld met Rusland en Noord-Korea, of om rechtszaken en schandalen: we kennen de beelden allemaal. Maar hoe heeft het Amerikaanse presidentschap zich sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog ontwikkeld? Dat is het onderwerp van deze collegereeks. Welke grote ontwikkelingen kenmerken de periode 1945-nu, hoe plaatsen we die nu en wat vertellen ze ons over de huidige tijd? Aan de hand van historische beelden en bronnenmateriaal onderzoekt deze collegereeks deze vragen op chronologische wijze.

De reeks begint met een introductie van het Amerikaanse kiesstelsel en enige onderliggende theorie, en behandelt daarna per college een aantal Amerikaanse presidenten, steeds met een duidelijke link naar de actualiteit. We eindigen ook echt in de actualiteit, namelijk met het presidentschap van Trump. In de tussenliggende colleges behandelen we de schandalen (Kennedy, Nixon, Clinton), omwentelingen (van conservatief Amerika onder Reagan naar progressief Amerika onder Obama), en 9/11 en de ‘War on Terror’. Welke invloed hebben het Amerikaanse presidentschap, en al deze ontwikkelingen daarin, op de rol van de VS op het wereldtoneel? Deze collegereeks biedt zo de mogelijkheid om aan de hand van historische voorbeelden de hedendaagse ontwikkelingen in een breder perspectief te plaatsen.


Data en tijden

Deze cursus bestaat uit 6 hoorcolleges met ruimte voor debat en het stellen van vragen.

Data: 3 oktober t/m 14 november 2019.
Let op: geen college op 24 oktober.

Dag en tijd: donderdag, 10.30-13.00 uur.

Literatuur en voorkennis

Geprinte hand-outs. De docent neemt naar de colleges ook literatuur mee over de behandelde onderwerpen, als suggestie voor verdere verdieping.
De hand-outs en literatuursuggesties zijn deels Nederlands- en deels Engelstalig.

Enkele literatuursuggesties:
P.Caljé en J. den Hollander, De lange twintigste eeuw. Van 1870 tot heden (Spectrum 2011)
H. Kissinger, Years of renewal (Simon & Schuster 1999)
D. Reynolds, One world divisible. A global history since 1945 (Norton, 2001)
F. Verhagen, Van George Washington tot Barack Obama. Alle presidenten van Amerika (Veen Media 2012)
O.A. Westad, The cold war: a world history (Penguin 2017)
B. Woodward, Angst: Trump in het Witte Huis (Prometheus 2018)

Studiebelasting: circa 1-2 uur per week.

Docent

Marjolein-SchenkelemptyDrs. Marjolein Schenkel studeerde Geschiedenis aan de VU in Amsterdam en is werkzaam bij het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Genocide- en Holocauststudies. Zij is gespecialiseerd in moderne geschiedenis, in het bijzonder van de holocaust

Prijs en aanmelden

Prijs: € 174 per deelnemer.

Wilt u zich aanmelden voor een cursus?
Dat kan via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma. U krijgt dan eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. In de bevestingsmail hiervan vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Direct daarna kunt u uw aanmelding voltooien.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden.

De uiterste aanmelddatum voor deze cursus is verstreken; inschrijven is helaas niet meer mogelijk.