Geschiedenis en actualiteit van de Baltische Staten - VOL, AANMELDEN NIET MEER MOGELIJK

Geschiedenis en actualiteit van de Baltische staten

Cursusbeschrijving

Sinds 2004 maken Estland, Letland en Litouwen deel uit van de Europese Unie. Deze Oostzeestaten worden vaak in een adem genoemd, maar er wordt vaak aan voorbijgegaan dat het om drie zeer verschillende naties gaat, ieder met een verschillende taal, cultuur en historie. De Baltische landen hebben door de eeuwen heen als speelbal van de grote mogendheden een zeer ingewikkelde en vaak ook tragische geschiedenis gekend. Met name de geschiedenis van de twintigste eeuw speelt nog steeds een grote rol om het heden te begrijpen. Het doel van deze cursus is een helder inzicht te geven in de zeer gecompliceerde geschiedenis van de Baltische landen en verbanden te leggen met de actuele ontwikkelingen waar het Balticum mee wordt geconfronteerd. We kijken onder meer naar de politieke cultuur, economie, kunst en architectuur.

In de eerste vier colleges staat de geschiedenis van de dertiende eeuw tot 1991 centraal. Er is onder meer aandacht voor de emancipatie van de boerenbevolking in de negentiende eeuw en het ‘nationale ontwaken’ van de Eerste Wereldoorlog, alsmede voor de jaren 1920-1940, de ‘Gouden Eeuw’ van het Balticum. De moeilijke periode van de Tweede Wereldoorlog, toen het Balticum was ingeklemd tussen de totalitaire grootmachten Nazi-Duitsland en Sovjetunie, en de periode erna, toen de Baltische staten gevangen raakten binnen het systeem van de Sovjetunie, kwam ten einde toen na de ‘zingende revolutie’ (1987-1991) de Baltische staten onafhankelijk werden. In de volgende twee colleges staan de ontwikkelingen na 1991 centraal, tot en met de gevolgen van de financiële crisis in de Baltische landen en de invloed van de crisis in Oekraïne. In het laatste college vertelt gastdocent Frans van Nes over de literatuur, muziek en dans.

Data en tijden

Deze cursus bestaat uit 6 hoorcolleges.

Data: 28 oktober t/m 2 december 2019.

Dag en tijd: maandag, 14.00-16.30 uur (anders dan in de gedrukte gids vermeld staat).

Literatuur en voorkennis

Digitale syllabus.

Na afloop van een van de colleges wordt de documentaire Homelands van de Letse filmmaker Juris Podnieks vertoond, over de Baltische onafhankelijkheidsbeweging (onder voorbehoud, meer informatie volgt tijdens de cursus).

Studiebelasting: naar eigen inzicht.

Overige informatie: Frederik Erens leidt van 26 mei t/m 5 juni 2020 een reis naar de Baltische staten, georganiseerd door Labrys Reizen. Meer informatie over deze reis vindt u via Labrysreizen.nl

Docent

Foto Frederik ErensDrs. Frederik Erens studeerde politieke en Europese geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Hij is gespecialiseerd in de geschiedenis en actuele ontwikkelingen van de Baltische landen, waar hij talloze cultuurhistorische reizen heeft geleid (zie labrysreizen.nl/hovo). Hij gaf eerder cursussen bij HOVO over dit onderwerp.

Prijs en aanmelden

Prijs: € 174 per deelnemer.

Wilt u zich aanmelden voor een cursus?
Dat kan via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma. U krijgt dan eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. In de bevestingsmail hiervan vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Direct daarna kunt u uw aanmelding voltooien.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden.

De uiterste aanmelddatum is verstreken; inschrijven is helaas niet meer mogelijk.