Home > Nieuws en Agenda > Nieuwsarchief > 170330 Testimonial Ype
30-03-2017

Ervaringen met HOVO-Filosofie

Testimonial HOVO-docent: Ype de Boer

Waarom vertelt u graag over onderwerpen uit de filosofie?
Omdat de filosofie een bepaalde houding is ten opzichte van het leven die ik zowel mooi als belangrijk vind.

Wat vindt u binnen de filosofie het interessantste onderwerp?
Ik ben veel bezig met de verhouding tussen filosofie en vrijheid. Daarnaast ben ik geïntrigeerd door het denken zelf: wat is denken?  Waardoor wordt het eigen denken bepaald en hoe kan de filosofie helpen om ons van dergelijke bepalingen te bevrijden? Verder vind ik de relaties interessant tussen theorie en praktijk, filosofie en literatuur en waarheid en geschiedenis. Vrij brede onderwerpen dus.

Wat maakt het lesgeven leuk?
Ik kan op die manier de passie delen die ik voor filosofie heb. Daarnaast de interactie, op dat gebied vind ik HOVO fijn, de cursisten zijn intelligent en dat betekent dat je echt wel wat van hen kunt vragen. Mijn colleges zijn vrij traditioneel en hebben een afgebakend moment voor vragen. Als cursist moet je dan je vragen wel al die tijd paraat kunnen houden. Het feit dat dit kan, zorgt ervoor dat je echt in je verhaal kunt duiken.

Wat hoopt u uw cursisten mee te geven tijdens uw lessen?
Dat filosofie in verhouding staat tot reële problemen in het dagelijks leven, en hoe we samen kunnen kijken wat de vereisten zijn om daadwerkelijk met zo’n probleem om te gaan. Verder wil ik cursisten een idee geven van wat filosofie is volgens de schrijver van de tekst die we behandelen. Eigenlijk gewoon van wat filosofie is. Daarnaast probeer ik te laten zien dat ook mijn lezing of bespreking van de tekst uitgaat van een bepaald (eigen) idee van wat filosofie is.

In welk opzicht zijn uw cursussen uniek/waaraan ontlenen ze hun meerwaarde?
Ik bespreek vaak hedendaagse filosofie, soms zelfs van nog levende filosofen. Naar mijn idee gebeurt dat bij HOVO Amsterdam verder niet zo veel. Ook dat mensen echt meegenomen worden in een denkbeweging, dat we met z’n allen meedoen met de tekst en de auteur om op die manier samen een probleem  te kunnen doorgronden.  Maar ik hoop eigenlijk dat iedere docent dat doet.

U leert mensen veel en een mens is immers nooit uitgeleerd, is er iets waar u zelf nog meer over zou willen leren?
Ik ben op dit moment veel bezig met taal, filosofie en literatuur, en dat neemt eigenlijk al zo ongeveer mijn leven in beslag. In die gebieden zou ik nog veel willen leren - Ik vermoed dat ik uit die zaken oneindig inspiratie kan putten, en ook dat ik voorgoed vastzit aan mijn liefde voor die onderwerpen. Voor mij is filosofie een houding van waaruit je naar allerlei verschillende zaken kijkt. Vanuit de filosofie zou ik me wel verder willen verdiepen in meer spirituele stromingen, religieuze maar ook mystieke bewegingen. Die doen een beroep op de waarheid maar meer op basis van een ervaring dan op basis van een argument. Verder zou ik graag zo mooi mogelijk willen leren schrijven.

Ype de Boer streeft ernaar de cursisten mee te nemen in zijn fascinatie voor de relaties tussen theorie & praktijk, filosofie & literatuur en waarheid & geschiedenis. Hij promoveert aan de Vrije Universiteit, waar hij tevens twee jaar docent is geweest. Naast het verrichten van onderwijs en onderzoek, vertaalt hij filosofische werken. Afgelopen jaar heeft hij een boek geschreven over de filosofische waarde van de fictie van Japanse schrijver Haruki Murakami, dat in september zal verschijnen.