Home > Nieuws en Agenda > Agenda > 170507 Themadag Inburgering & integratie

• Einddatum 05-07-2017

• Tijd 11:00 uur - 15:30 uur

• Locatie Vrije Universiteit

• Titel Bent u al ingeburgerd?

• Spreker prof. dr. Han Entzinger, em. hoogleraar migratie- en integratiestudies aan de Erasmus Universiteit Rotterdam

• Onderdeel Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen

• Categorie Overig

• Evenementtype Lezing

Foto themadag 1Vluchtelingen, wie zijn dat eigenlijk? Hoe gaat inburgering in zijn werk? En wat is integratie? Op 5 juli 2017 verzorgt HOVO Amsterdam samen met VU-NT2 een dag over inburgering en integratie. Niet alleen in de vorm van een college over vluchtelingen, maar juist ook samen met vluchtelingen.

U ziet de beelden in de media, u komt nieuwe gezichten tegen in de supermarkt en wie weet kent u ze persoonlijk omdat u als (taal)vrijwilliger werkt: vluchtelingen. Mensen zoals wij die  gevlucht zijn om politieke redenen, om aan oorlogsgeweld te ontkomen of vanwege hun seksuele geaardheid. Die in Nederland een veilige haven vinden en die hier willen (en moeten) inburgeren en de taal leren.

Van de vele vluchtelingen die jaarlijks Nederlands leren, volgen honderden hoogopgeleiden onder hen de intensieve cursus Nederlands voor Staatsexamen NT2 bij het onderwijs- en expertisecentrum voor Nederlands als tweede taal van de Vrije Universiteit Amsterdam, VU-NT2. HOVO Amsterdam organiseert samen met VU-NT2 een themadag met college, paneldiscussie en ontmoetingen met een aantal van deze cursisten.

Programma
In het ochtendprogramma vertelt prof. dr. Han Entzinger, em. hoogleraar migratie- en integratiestudies aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, over de betekenis van ‘integratie’: Hoe heeft het denken hierover zich de afgelopen decennia ontwikkeld, in het bijzonder in Nederland? Meer specifiek zal hij ingaan op het inburgeringsbeleid, dat hij van meet af aan heeft gevolgd. Volgens hem is dat beleid in de loop der jaren geëvolueerd van een steuntje in de rug voor nieuwkomers tot een extra hindernis op hun vaak toch al moeizame weg naar integratie.

In de huid van de inburgeraar
De middag staat in het teken van discussie en kennismaking en wordt geleid door docenten van VU-NT2. We beginnen met een paneldiscussie, waarbij het panel deels bestaat uit ervaringsdeskundigen: mensen die zelf (hebben) moeten inburgeren. Daarna kruipt u in de huid van de inburgeraar: u maakt kennis met modern, actief NT2-onderwijs door samen met cursisten van NT2 Academy enkele opdrachten te doen (waarbij u - als u dat kunt en wilt - uitleg en feedback kunt geven). Na afloop kunt u bij een kop koffie of thee samen het gesprek aangaan over de vraag: Bent u al ingeburgerd?

Meer informatie en aanmelden
Datum: 5 juli 2017
Tijd: 11.00 uur -  15.30 uur
Kosten: € 22,50 (inclusief koffie en thee na afloop, inclusief voucher t.w.v. 5 euro voor lunch)
Aanmelding en voorwaarden: Na aanmelding ontvangt u per post een bewijs van inschrijving. Voor dit programma is annulering niet mogelijk.

Aanmelden is nog mogelijk!