HOVO Docenten

Hans-Renner-fotoProf. dr. Hans Renner (Praag, 1946) is emeritus hoogleraar in Midden- en Oost-Europese geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen Zijn belangstelling gaat uit naar de laatste tweehonderd jaar van de Europese geschiedenis, met name de geschiedenis van Rusland, de Sovjet-Unie en andere voormalige communistische landen. Hij heeft generaties studenten vertrouwd gemaakt met de Oost-Europese geschiedenis Hij geeft voor de Seniorenacademie Groningen, Friesland en Drenthe met grote regelmaat colleges die zeer goed ontvangen worden.

Prof.dr. Doeko Bosscher (1949) is emeritus hoogleraar Eigentijdse geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en hij was tevens Rector Magnificus aan deze universiteit. Zijn specialisaties zijn Nederlandse geschiedenis en de contemporaine geschiedenis van (West-) Europa en de Verenigde Staten.

Uit de evaluaties:
"Wat heb ik genoten van deze serie over Napoleon, wat een fantastische voordrachtskunstenaars! En ook nog heel erg leerzaam en ontroerend (af en toe) en humoristisch." (Napoleon en zijn tijdperk: mythe en werkelijkeid)

Cursussen 

 • Geschiedenis van Rusland en van de Verenigde Staten: een vergelijking (voorjaar 2018)
 • De opkomst en ondergang van Napoleon Bonaparte (najaar 2017)
 • De Grote Oorlog. Een ramp van ongekende omvang (voorjaar 2017) docenten: Hans Renner, college 4: Doeko Bosscher
 • Eén Europa, vele geschiedenissen - Historische portretten van landen en volkeren in Midden- en Oost-Europa (najaar 2016)
 • Russische trots, verdriet en onderdrukking (voorjaar 2016)
 • Communistisch erfgoed in het voormalig Oostblok (najaar 2015) 
  Deze cursus is georganiseerd door drs. Hellen Kooijman en wordt gegeven door meerdere docenten (zie hieronder)
  Drs. Hellen Kooijman (1968) Zij studeerde Oost-Europese Studies en specialiseerde zich in Bulgarije. Zij is samensteller van Het Oostblokboek. Zie ook www.oostblokboek.nl. In 2015 begeleidt zij via Labrys Reizen een reis naar Bulgarije.
  Em. prof. dr. Raymond Detrez (1948) doceerde Oost-Europese geschiedenis en cultuurgeschiedenis aan de Universiteit van Gent en geschiedenis van de Balkan aan de Katholieke Universiteit Leuven.
  Dr. Filip Bloem (1973) schreef een proefschrift over oppositiebewegingen in de DDR en Tsjechoslowakije. Hij gaf les aan de universiteiten van Leiden en Utrecht en werkt nu als programmamaker bij het Tsjechisch Centrum. 
  Jan Willem Bos (1954) is publicist en vertaler van diverse Roemeense romans en schrijver van eigen boeken, waaronder Verdacht: Mijn Securitatedossier, een boek over zijn zoektocht naar het dossier dat opgebouwd werd in de jaren dat hij in communistische Roemenië werkte en woonde.
  Dr. Ben de Jong (1947) was tot aan zijn pensionering docent aan de Universiteit van Amsterdam met als specialisatie onder meer de geschiedenis en politiek van de Sovjet-Unie en Rusland. Hij geeft aan de UvA jaarlijks nog steeds een reeks colleges over de KGB.
  Dr. Marc Jansen (1946) is gespecialiseerd in het hedendaagse Rusland en Oekraïne. Hij schreef diverse boeken waaronder het onlangs verschenen Grensland. Een geschiedenis van Oekraïne. 
 • Napoleon en zijn tijdperk: mythe en werkelijkheid (voorjaar 2015)