Muziekgeschiedenis van Rusland: Tsjaikovski in context

Zwitser - TsjaikovskiRussische muziek uit de negentiende en twintigste eeuw is niet meer weg te denken uit onze concertzalen. Bepaalde werken van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski (1840-1893) behoren tot de meest gespeelde stukken in dit repertoire. Weliswaar behoren een aantal symfonieën, balletten en concerten tot het standaardrepertoire van de westerse muziek, maar de vraag kan worden gesteld hoe goed we Tsjaikovski nu echt kennen – vooral omdat een niet onaanzienlijk deel van de werken weinig tot niet gespeeld wordt, waardoor het gevaar bestaat een eenzijdig beeld van Tsjaikovski te krijgen.
In deze cursus wordt de loopbaan van Tsjaikovski in de context van zijn tijd geplaatst: zijn studie aan het pas opgerichte conservatorium in Sint Petersburg, zijn werk als docent aan het conservatorium in Moskou, zijn contacten met collega’s in Sint Petersburg en zijn houding ten opzichte van muziek uit West Europa. Bekende werken – zoals het ballet Het Zwanenmeer, het Eerste Pianoconcert en de Zesde symfonie (‘Pathétique’) – maar ook minder bekende werken zullen tegen deze achtergronden worden besproken. De bedoeling is een rijk geschakeerd portret van de mens en componist Tsjaikovski te schetsen. Ook werken van tijdgenoten als Musorgski, Borodin en Rimski-Korsakov komen aan de orde.

docentDr. Marcel Zwitser
onderwijsvorm10 hoorcolleges met ruimte voor vragen
studiebelastingca. 1 uur per week (luisteropdrachten)
literatuurgeprinte syllabus (beschikbaar tijdens eerste college)
dag en tijddinsdag, 14.00-16.30 uur
data25 september t/m 4 december 2018 
geen college op 23 oktober
cursusprijs€ 288 (incl. syllabus t.w.v. € 8)
cursuscodeV435-18nj
overige informatieDeelnemers aan deel I hebben tot twee weken na de verschijningsdatum van de voorjaarsgids voorrang op aanmelding voor deel II (voorjaar 2019).
uiterste aanmelddatum
uiterste aanmelddatum11 september