Boelgakov, meester van de Sovjet-literatuur - Inschrijven niet meer mogelijk

Janssen - BulgakovMichail Boelgakov (1891-1940) wordt gezien als een van de grootste schrijvers van de 20e-eeuwse Russische literatuur. Hij schreef – aanvankelijk als broodschrijver – korte verhalen, komische schetsen, satirische novelles, vernieuwende toneelstukken en meerdere meeslepende romans over zeer diverse en controversiële thema’s: van een biografie over Molière tot een autobiografische ‘witte’ familiegeschiedenis ten tijde van de burgeroorlog in Kiev. Hij nam het chronische woningtekort en het leven in de communale woning in het Moskou van jaren ’20 op de korrel en maakte in de novelle Hondenhart de pogingen van de sovjets om de nieuwe mens te creëren op onnavolgbare wijze belachelijk.
Zijn werk werd zwaar gecensureerd. Zijn belangrijkste roman, Meester en Margarita werd pas in 1967 uitgebracht door zijn weduwe. Hierin laat hij de duivel met zijn kompanen in het Moskou van de jaren 30 op bezoek komen en verweeft hij dit duivels-verhaal met het verhaal van Jezus die berecht wordt door Pontius Pilatus en met een liefdesgeschiedenis. Het is het begin van zijn grote postume roem. Zijn levendige fantasie en komische stijl, de herkenbare, grappige personages, de absurde scenes en de vaart in zijn verhalen en romans bezorgen de Russische lezer – van arbeider tot hoogleraar - eindeloos veel plezier. Diverse personages uit zijn werk hebben bijna de status van een popster, net als Boelgakov zelf. Ook in het Westen sloeg het boek in als een bom.
In deze colleges staat het werk van Boelgakov centraal. We maken een verkenningsreis door zijn werk, lezen fragmenten daaruit, bespreken thema’s en motieven, bespreken sleutelscenes en proberen zijn werk te duiden.

docentDrs. Judith Janssen
onderwijsvorm4 hoorcolleges met ruimte voor vragen/interactie
studiebelastingenkele uren per week
literatuurgeprinte reader met literatuurfragmenten (in Nederlandse vertaling), literatuurlijst
aanbevolen achtergrondliteratuur
Karel van het Reve, Geschiedenis van de Russische Literatuur, Amsterdam: G.A. Van Oorschot 2014. ISBN 9789028260412; Emmanuel Waegemans, Geschiedenis van de Russische literatuur, herziene editie, Uitg. Vrijdag 2016 ISBN13 9789460014239.
dag en tijdvrijdag, 10.30-13.00 uur
data16 november t/m 7 december 2018
cursusprijs€ 127 (incl. reader t.w.v. € 15)
cursuscodeV362-18nj
overige informatieIn het najaar 2018 begeleidt Judith Janssen een reis over de Wolga voor met onze samenwerkingspartner reisorganisatie Labrys
uiterste aanmelddatum1 november
   

  - Inschrijven niet meer mogelijk