HOVO Kunst en architectuur

U bezoekt musea en steden, maar weet u wat u ziet? De HOVO-colleges over kunst en architectuur geven meer inzicht en verdieping in de kunsthistorische achtergrond van onze cultuur. Kies uit onze meerjarige Leergangen Kunst- of Architectuurgeschiedenis of uit cursussen over één thema.

Willemsen - Maria van GelreIk, Maria van Gelre
Historische en kunsthistorische achtergronden van een hertogin die een opmerkelijk getijdenboek liet vervaardigen.
Kurpershoek - Fresco's (BRON: By Miguel Hermoso Cuesta (Own work))Fresco’s in Toscane en Umbrië 
Toscane en Umbrië zijn de bakermat van de unieke Italiaanse frescokunst die een bloeiperiode van vele eeuwen heeft gekend. Daarin vinden we alle aspecten van een universele cultuur weerspiegeld.
Hoekstra KG IIIKunstgeschiedenis III – Renaissance - Italië, Duitsland en de Nederlanden     -  Inschrijven niet meer mogelijk
Wanneer en waar maakten de Middeleeuwen plaats voor de Renaissance? Hoe omschrijven we ‘Renaissance’ of zijn er wellicht verschillende ‘renaissances’? Hoe houdbaar zijn definities als we de diversiteit in de beeldende kunst en architectuur onder de loep nemen?
Hoekstra - KG VIKunstgeschiedenis VI - Beeldende kunst en bouwkunst (1900-1940)            -Inschrijven niet meer mogelijk
Van Matisse tot Mondriaan, van Arp tot Zadkine, van Berlage tot Bauhaus: de eerste helft van de twintigste eeuw vormt een van de meest dynamische periodes in de kunstgeschiedenis.
Hoekstra KiC IKunst in context I - Een andere kunstgeschiedenis (1800 - nu)     - Inschrijven niet meer mogelijk
Dé kunstgeschiedenis bestaat niet. Een schilderij of hedendaags videowerk is begin- en eindpunt van een mogelijke kriskras route door de kunstgeschiedenis. Daarom staat in deze cursus één kunstwerk per college centraal.
Hoekstra - KiC IVKunst in context IV - Collecties Rijksmuseum, Stedelijk en Van Gogh (1700-1900)    - Inschrijven niet meer mogelijk
Door het bestuderen van schilderijen van Caravaggio, beeldhouwwerken van Bernini en de architectuur van de Sint Pieter zien we hoe de barok zich onderscheidt in stijl en inhoud.
Abas - Arch lllArchitectuurgeschiedenis III - De negentiende en twintigste eeuw (tot 1980)       -  Inschrijven niet meer mogelijk
De Opéra in Parijs, het Schauspielhaus in Berlijn en het House of Parliament in Londen zijn voorbeelden van architectuur in de negentiende eeuw waarbij de architecten teruggrijpen naar bouwstijlen uit het verleden (internationaal neo-classicisme, de neo-Gotiek en de Victoriaanse gotiek).
Abas - acht markante architectenAcht markante architecten    -  Inschrijven niet meer mogelijk
Vijf eeuwen architectuur, acht architecten, geboren in acht verschillende landen en behorend tot de invloedrijkste architecten uit hun tijd. Ontmoet deze vernieuwers en leer meer over hoe zij tot hun werken kwamen.