Fresco’s in Toscane en Umbrië - Inschrijven niet meer mogelijk

Kurpershoek - Fresco's (BRON: By Miguel Hermoso Cuesta (Own work))In 2011 schreef Ernest Kurpershoek een boek over Italiaanse fresco’s. Bij HOVO Amsterdam gaf hij toen ook cursussen over dat onderwerp. Inmiddels zijn op dit gebied heel wat nieuwe inzichten verkregen en ontdekkingen gedaan. Tijd om de frescokunst weer onder de aandacht te brengen en verder uit te diepen.
Vanwege de ongelooflijke rijkdom aan fresco’s in Italië beperken we ons tot één bepaald gebied: Toscane en Umbrië, het hart van Italië en tevens het hart van de Italiaanse frescokunst. De fresco’s die vanaf de dertiende eeuw in de Franciscuskerk van Assisi in Umbrië tot stand kwamen, vormden de opmaat tot de langdurige en weergaloze bloeiperiode van de Italiaanse frescokunst.
Italiaanse fresco’s vormen een wereld op zich in alle aspecten van het bestaan lijken daarin een plaats te hebben gevonden. In de cursus komt daarom een breed scala aan thema’s aan bod. We letten op de voorstellingen, de verteltrant en stijl, maar staan ook uitgebreid stil bij het hele ontstaansproces en de achterliggende redenen voor de opdrachtverlening van frescocycli.
Niet alleen bekende fresco’s worden behandeld, zoals die uit Assisi en de fresco’s van Piero della Francesca in Arezzo, maar speciale aandacht gaat uit naar fresco’s die tot dusver aan de aandacht van het grote publiek zijn ontsnapt.
Florentijnse fresco’s worden niet behandeld; dit onderwerp vraagt om een eigen cursus.

docentDrs. Ernest Kurpershoek
onderwijsvorm5 hoorcolleges met ruimte voor vragen
studiebelastingenkele uren per week
literatuurErnest Kurpershoek, Italiaanse fresco’s, Olive Press, 2011
digitale hand-outs
dag en tijdwoensdag, 10.30-13.00 uur
data26 september t/m 24 oktober 2018
cursusprijs€ 140
cursuscodeH534-18nj
overige informatieDe cursus is de eerste van een serie cursussen over Italiaanse fresco’s die per regio worden behandeld. Enige voorkennis op het gebied van kunstgeschiedenis verdient zeker aanbeveling. Veel relevante literatuur is in het Engels.
uiterste aanmelddatum17 september
  

  Inschrijven niet meer mogelijk