Zen en het Westen - Inschrijven niet meer mogelijk

Braak - Zen en WestenIedereen kent wel het begrip ‘zen’. We voelen ons erg ‘zen’ vandaag of we nemen een ‘zenmomentje’. Maar wat weten we eigenlijk over de rijke boeddhistische zentraditie? En hoe gaat die de ontmoeting aan met onze huidige seculiere tijd?
In deze cursus beginnen we met de prachtige oude zenverhalen over de grote Chinese en Japanse meesters uit de 1500 jaar oude zentraditie: Bodhidharma, Huineng, Dogen, Hakuin, Hisamatsu. Daarna brengen we die meesters in contact met onze eigen westerse traditie, onder andere aan de hand van het boek Een seculiere tijd van de Canadese filosoof Charles Taylor. Hoe krijgt zen vorm in het Westen?
We kijken in deze cursus onder ander naar zen en wetenschap (neurowetenschappelijk onderzoek naar meditatie), zen en psychologie (mindfulness), zen en christelijke mystiek (Meister Eckhart), zen in de interreligeuze dialoog (Masao Abe), zen en filosofie (Nietzsche), zen en humanisme (Stephen Batchelor), en zen en ecologie (David Loy).
Vanuit deze veelheid aan perspectieven rijst een rijk geschakeerd beeld op van een diepzinnige boeddhistische traditie die in onze westerse samenleving een nieuw gezicht krijgt. Zenmeditatie blijkt een oeroude praktijk te zijn, die in onze huidige samenleving van grote toegevoegde waarde kan zijn.

docentProf. dr. André van der Braak
onderwijsvorm8 hoorcolleges met ruimte voor vragen
studiebelastingenkele uren per week
literatuurgeprinte reader
dag en tijdmaandag, 13.30-16.00 uur
data24 september t/m 26 november 2018 
geen college op 22 oktober en 19 november
cursusprijs€ 239 (incl. reader t.w.v. € 15)
cursuscodeV481-18nj
uiterste aanmelddatum17 september
 

 Inschrijven niet meer mogelijk