Het ‘verstoorde’ brein. Van hersenanatomie en hersencellen naar gedrag en ziekte - Inschrijven niet meer mogelijk

Hulst - BreinIn deze cursus nemen onze bevlogen docenten en onderzoekers u mee in de wondere wereld van de menselijke hersenen, waarbij theorie en praktijk zo goed mogelijk aan elkaar verbonden worden: niet alleen in de collegezaal, maar ook in de snijzaal en de microscopiezaal. Er zal worden besproken hoe de hersenen in staat zijn bepaalde cognitieve functies (geheugen, aandacht, concentratie) uit te voeren en u leert over de hersenanatomie. Maar u kijkt ook mee over de schouders van een anatoom en u kijkt zelf naar de hersenen op microniveau: onder de microscoop. Hoe zien zenuwcellen eruit? En hoe kunnen we zien of hersenweefsel ‘verstoord’ is (denk hierbij aan verschillende hersenziekten)?
Nadat de gezonde hersenen, en de bouw en functie ervan besproken zijn, bekijken we een aantal verschillende ‘verstoringen’ van de hersenen bekijken. Wat zijn de effecten van slaap op de hersenen? Is het echt zo is dat men slechter onthoudt na een nacht slecht slapen, en waardoor komt dat dan? Hoe zit het eigenlijk met ons bewustzijn als we dromen? Een van de meest ernstige ‘verstoringen’ die we op latere leeftijd kennen is de ziekte van Alzheimer. De bekendste alzheimerprofessor uit Nederland, prof. Philip Scheltens, sluit de cursus af met een college over deze ziekte en wat deze precies met de hersenen doet.

opbouw
27 september - Hersenanatomie (theorie) – prof. Henk Groenewegen
4 oktober - Snijzaalpracticum Prof. Henk Groenewegen e.a.
18 oktober - Microscopie van de hersenen (Dr. Geert Schenk)
1 november - Microscopie practicum (Dr. Geert Schenk e.a.)
8 november- (spreker nog niet bekend)
15 november (spreker nog niet bekend)
22 november – Meet-the-scientist. Een populair en zeer interactief onderdeel van deze cursus is onze meet-the-scientist. In kleine groepen (± 10 personen) gaat u in gesprek met een jonge onderzoeker. Zo kunt u al uw vragen stellen en kennis maken met de meest recente ontwikkelingen binnen de neurowetenschappen.
29 november - De ziekte van Alzheimer (Prof. Philip Scheltens) (afwijkende tijd: 11.00-13.30 uur)

docentDr. Hanneke Hulst en andere docenten
onderwijsvorm5 hoorcolleges met gelegenheid tot het stellen van vragen; 1 snijzaal-demonstratiecollege (in twee groepen); 1 microscopiepracticum; 1 Meet-the-scientist-bijeenkomst
studiebelastingca. 1-2 uur per week
literatuur Digitale hand-outs (na afloop van de colleges)
literatuursuggestieYsbrand van der Werf, Iedereen slaapt (Atheneaeum, Polak & van Gennep)
Wiesje van der Flier & Philip Scheltens, Het Alzheimermysterie (Arbeiderspers)
dag en tijddonderdag, 10.30-13.00 uur
data27 september t/m 29 november 2018
geen college op 11 en 25 oktober
Let op: het college op 29 november is van 11.00-13.30 uur
cursusprijs€ 250
cursuscodeH736-18nj
overige informatieGeen specifieke voorkennis is nodig. Er is enige overlap met eerdere HOVO-cursussen (De hersenen van cel tot gedrag, Het maakbare brein) in de colleges hersenanatomie (2016/2017) en microscopie (2017).
uiterste aanmelddatum18 september

 
  Inschrijven niet meer mogelijk