Systeem Aarde, een planeet in beweging - Inschrijven niet meer mogelijk

Troelstra - Systeem AardeWaarom vinden zware aardbevingen alleen in bepaalde gebieden plaats? Is het afsmelten van de poolkappen een ramp? Sterven er momenteel meer organismen uit dan ooit tevoren? Op deze vragen wil de cursus Systeem Aarde een antwoord geven. Te beginnen met het ontstaan van planeet Aarde zal de ontwikkeling van de belangrijkste onderdelen of sferen van Systeem Aarde, namelijk de atmosfeer (alle gassen), de lithosfeer (de vaste aarde) de hydrosfeer (oceanen, meren, rivieren), met onderdeel cryosfeer (ijskappen) en de biosfeer (het leven) worden behandeld. Deze sferen zijn voortdurend met elkaar in interactie. Miljoenen jaren geleden botste het subcontinent India tegen Nepal, schoof eronder en zorgde voor een nieuw, hoog gebergte, de Himalaya. Hierdoor ontstonden veranderingen in de atmosferische circulatie met als belangrijkste uitkomst de start van het moessonsysteem. Dit had grote gevolgen voor de hoeveelheid neerslag in bepaalde gebieden, dus ook voor de vegetatie. Hierdoor is wellicht ook de evolutie van de mens beïnvloed. Dergelijke interacties tussen de verschillende sferen hebben veelvuldig plaatsgevonden en hebben uiteindelijk het huidige gezicht van onze planeet bepaald.
Tijdens deze cursus wordt een aantal kernmomenten uit 4,6 miljard jaar aardgeschiedenis onder de loep genomen, waar de interactie van de verschillende sferen bepalend is. Rode draad is de evolutie en rol van de biosfeer.
Aan de orde komen onder andere: ontstaan van de aarde en eerste atmosfeer; begin van het leven; een grote ijsklomp: Sneeuwbal Aarde; eerste organismen met een skelet; eindelijk leven op het land; vijf keer massaal uitsterven; opkomst en ondergang van ijstijden; mens, klimaat en toekomst.

docentDr. Simon Troelstra
onderwijsvorm6 hoorcolleges met ruimte voor vragen
studiebelastingafhankelijk van de belangstelling; mogelijkheden ter verdieping worden aangeboden
literatuurgeprinte syllabus
dag en tijdwoensdag, 10.30-13.00 uur  
data3 oktober t/m 14 november 2018
geen college op 24 oktober
cursusprijs€ 176 (incl. syllabus t.w.v. € 8)
cursuscodeH682-18nj
overige informatieZowel mensen met als zonder voorkennis van aardwetenschappen zijn welkom. De docent houdt er rekening mee dat de voorkennis van de deelnemers uiteen zal lopen. Bij basisbegrippen zal wat langer stil worden gestaan.
uiterste aanmelddatum19 september
  

  Inschrijven niet meer mogelijk