Graven in Afrika. Bijzondere fossielen, ongewone ontdekkers - Inschrijven niet meer mogelijk

Boekschoten - Graven Afrika (BRON: Raimond Spekking)Een meganatuurramp trof onze aarde, 248 miljoen jaar geleden. Slechts een twintigste van de planten- en dierenvormen overleefde. Destijds waren alle continenten met elkaar verbonden in het supercontinent Pangea. Nadien dreven ze uit elkaar. Elk continent ontwikkelde een eigen evolutie-inrichting. Afrika bleef het hartland van het leven op aarde. In de ondergrond versteenden fossielen, die de grootse rol van het continent documenteerden. Tijdens de laatste 125 jaar werden er vele opgegraven, door illustere ontdekkingsreizigers en geologen.
Wetenschap is mensenwerk. Het ontdekken en de interpretatie van de vondsten bieden spannende verhalen, geen logische vertogen. Hoe zulke opgravingen te financieren is een thema op zich.

Tijdens deze cursus ontmoeten we de gigadino’s die leefden in wat nu zuidelijk Tanzania is. We maken kennis met de grootste vleeseters aller tijden, die ooit de kusten van Noord-Afrika bevolkten. We leven mee met de zoektochten naar rechtop lopende mensapen, naar oermensen en hun eerste werktuigen. En we maken kennis met de bijzondere persoonlijkheden van de mensen die deze zoektochten ondernamen, zoals de arts Broom, de edelman Stromer von Reichenbach en de zendelingszoon Leakey. Ook financiers als Ann Getty en Kaiser Wilhelm II spelen een niet te onderschatten rol in opgravingen. ‘Graven in Afrika’ gaat dus niet alleen over de vondsten, maar ook over de mensen die hierbij betrokken waren: gedreven onderzoek, boeiende resultaten!

docentEm. prof. dr. Bert Boekschoten
onderwijsvorm6 hoorcolleges met ruimte voor interactie
studiebelasting1 à 2 uur per week
literatuurgeprint studiemateriaal
dag en tijddinsdag, 14.00-16.00 uur
data9 oktober t/m 20 november 2018
geen college op 23 oktober
N.B.: In verband met een congres in het buitenland kan de heer Boekschoten geen lesgeven op dinsdag 6 november.
In plaats daarvan wordt het reservecollege gebruikt: dinsdag 27 november.

cursusprijs€ 173 (incl. studiemateriaal t.w.v. € 5)
cursuscodeV691-18nj 
maximum aantal30 deelnemers
uiterste aanmelddatum2 oktober
  

  Inschrijven niet meer mogelijk